Ünlü otel zincirinin Diyarbakır’daki oteline ‘kaçak düğün salonu’ davalık oldu
Diyarbakır’da bir otelin projesinde çekme payı ve yeşil alan olarak gösterilen yere 2 bin metrekarelik kaçak düğün salonu inşa edildi. Belediye, alanın eski haline getirilmesi için tebligat çıkardı, ancak otel sahipleri mahkemeye başvurdu. Mahkeme, belediyeden savunma istedi.
65 ülkede 560 oteli yöneten Novotel, 171 odalı olarak 8 yıl önce Diyarbakır’da hizmete açıldı.
6 Şubat depreminin yıkımı ve yaraları halen kentte tazeliğini korurken, otelin bahçesine 8 yıl sonra 31 Mart yerel seçimleri öncesinde kaçak düğün salonu inşa edildi.
İmar yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre bir çivi dahi çakılamayacağına dair kesin hüküm bulunmasına rağmen otelin ekli onaylı projesinde çekme payı olarak gösterilen ve yeşil alana yerel seçimler fırsat bilinerek geceli, gündüzlü çalışmayla 2 bin metrekarelik kaçak ve imar planına aykırı düğün salonu dikildi.
4 AY SÜREN İNŞAAT ENGELLENMEDİ
Çevre duvarının arkasındaki yeşil alanın üzerine beton dökülerek çelik konsollarla inşa edilen kaçak salonun dikkat çekmemesi ve otelle bütünlük sağlaması için dış cephesi otelin dış cephesindeki granit malzeme ile kaplanarak sanki otel inşaatıyla birlikte yapılmış gibi görüntü oluşturulmaya çalışılsa da taşkın inşaat çevre sakinlerini de rahatsız etti.
Hiçbir alt yapısı olmayan, bahçesindeki çam ve selvi ağaçları kesilip üzerine beton dökülerek yapılan kaçak salon inşaatının 4 ay devam etmesine rağmen mühürleme, durdurma veya yıkım işlemi yapılmaması ve inşaatın bitmesinden sonra 1 milyon 948 bin 574 lira 43 kuruş para cezası uygulanması dikkat çekti.
MAHKEME BELEDİYEDEN TÜM BELGE VE RUHSATLARI İSTEDİ
Seçim öncesi kayyumla yönetilen ve otele 150 metre uzaklıktaki Yenişehir Belediyesi ise “Göz yumuldu” algısı oluşmasın diye kaçak yapı devam ederken herhangi bir müdahalede bulunmazken, salon inşaatı bittikten sonra imar kirliliğine aykırılıktan idari para cezası uyguladı, ardından eski hale getirilmesi için tebligat çıkardı.
Otel yönetimi ise idare mahkemesine dava açarak işlemin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Dosyayı inceleyen mahkeme, davalı Yenişehir Belediyesi’nden salonun varsa imar durum belgesi, yapı ruhsatı ve mimari proje üzerinde ruhsatsız kaçak yapılan kısımların renkli kalemle işaretlenerek bir krokisinin çizilerek gönderilmesini istedi.
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi, idari para cezası ve yıkım işlemine dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgelerin birer onaylı sureti ile havadan çekilmiş otelin genel fotoğrafı ile tebligata rağmen eski hale getirilip getirilmediğine ilişkin bilgi ve belgelerin ivedilikle gönderilmesini istedi.
ADLİ YÖNDEN SUÇ DUYURUSU YOK
Olası deprem, sel veya su baskını gibi durumlarda projeye aykırı inşa edilen salonun çevre açısından da ciddi risk ve tehlike arz ettiği bildirildi.
“Proje ruhsat ve eklerine aykırı biçimde taşkın kaçak inşaat yapmak suretiyle İmar kirliliğine neden olmak, imar mevzuatına aykırılık” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmadığı öğrenildi.
BİRİ AK PARTİ’Lİ VEKİLİN YEĞENİ DİĞERİ FETÖ SANIĞI ÇIKTI
Otelin 26 ve 27. Dönem AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal’ın yeğeni Şaban Bal ile FETÖ’cü işadamlarını çatısında barındıran ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında KHK ile kapatılan DİGİAD üyesi Aziz Can’ın ortak işlettikleri öğrenildi.
İşadamı Can, yine KHK ile kapatılan FETÖ’ye ait İhtiyat Eğitim ve Kültür Vakfı’nın da yönetiminde yer aldığı için silahlı terör örgütü üyesi olmaktan yargılanmış, ancak delil yetersizliğinden beraat etmişti.
patronlardunyasi.com