Çağlayan’da 14 saat bitti, heyet gitti: Mahkeme, Can Atalay için karar vermedi

Tüm gün Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Atalay hakkında vereceği kararı bekleyen gazeteciler, 14 saatlik bekleyişin ardından mahkeme heyetinin karar vermeden adliyeden ayrıldığını duyurdu. 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay‘ın gerekçeli kararı, önceki gece Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerekçeli karar, yargılamasını yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. 

Can Atalay’ın avukatı Fikret İlkiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infazın durdurularak milletvekilinin tahliyesine karar verilmesi talebiyle resmi başvuruyu yaptı. Başvuruda, AYM’nin 25 Ekim tarihli kararının geçen iki gün boyunca yerine getirilmediği ve bu tutumun hukuka aykırı olduğu belirtilirken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargısal görevinin geciktirildiği ve ‘özgürlüklerle ilgili’ temel insan hakkının ihlal edildiği ifade edildi. Can Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması talep edildi. 

Gökçer Tahincioğlu yazdı | TİP milletvekili Can Atalay için gözler “durma” kararı verilip verilmeyeceğinde

Mahkeme heyetiyle görüşmek isteyen avukatlara ise Çağlayan Adliyesi’ndeki güvenlik görevlileri engel oldu, mahkemeye giden koridora bariyer kuruldu. Çağlayan Adliyesi’nde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Atalay hakkında vereceği kararı bekleyen gazeteciler ise 14 saatlik bekleyişin ardından mahkeme heyetinin karar vermeden adliyeden ayrıldığını duyurdu. 

Gazeteciler: Mahkeme başkanı beklentiyi diri tuttu 

Adliyede gelişmeleri takip eden gazeteci Fırat Fıstık, “Çağlayan’da 14 saati bitirdik. Heyet gitti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi bugün de Can Atalay için karar vermedi” yazdı.  Gazeteci Can Bursalı ise, “Galiba mahkeme başkanı bir kalem memuruna arada sırada gazetecilere ve avukatlara görünme görevi verdi. Böylece Can Atalay’ın tahliyesiyle ilgili beklentiyi diri tuttu ve kendisi bir kenarda yaşananları izledi” dedi. Gazeteci Canan Coşkun da, “AYM kararıyla ilgili karar verecek heyet ve mahkeme kalemi yine kayboldu. Odaların ışığı kapalı, kapılar kilitli” diye yazdı.

AYM bir yazı daha gönderdi

Halk TV’den Fırat Fıstık‘ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi’nden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir yazı daha gönderildi. AYM’nin gönderdiği yazıda 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden kararını bildirmesi ve yeni yargılamaya ilişkin esas numarasının yazılması istendi.

AYM, gerekçeli kararında Atalay’ın tahliye edilmesi ve yeniden yargılanması gerektiğini belirtmişti. Bu yazıyla AYM, bir an önce tahliye kararı vermesi için yerel mahkemeyi bir kez daha uyarmış oldu. Bir diğer ise bu yazı öğle saatlerinde mahkemeye geldi ancak sisteme saatler sonra girildi. 

Kurtulmuş: AYM kararı ortada, Meclis gereğini yerine getirecek

Bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş ise Anayasa Mahkemesi’nin, Can Atalay’ın bireysel başvurusunda verdiği ihlal kararını değerlendirerek, şöyle dedi:
 
“Meclis’in kendini mahkeme yerine koyup bir mahkeme kararı çıkarması düşünülemez. Daha önce yaşanan durumlarla da karşılaşmamak için 28.09.2023 tarihinde Yargıtay’ın kararı onandı. Bu karar hemen bir gün sonra TBMM’ne 29.09 2023 de getirildi. Ben bugüne kadar bu kararı TBMM’nin Genel Kurulu’na sevk etmedim. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortadadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilgili mahkeme de kararını verecek ve Meclis de gereğini yerine getirecektir.”
 
TIKLAYIN – AYM’nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı: “Yargı, yasama dokunulmazlığının kapsamını belirleyemez”

TIKLAYIN – Meclis Başkanı Kurtulmuş’tan Can Atalay açıklaması: AYM kararı ortada, Meclis gereğini yerine getirecek

 

Atalay kararı Resmi Gazete’de yayımlandı, tahliyesi için resmi başvuru yapıldı

Anayasa Mahkemesi’nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunda verdiği ‘hak ihlaline’ ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM ayrıca net 50.000 TL manevi tazminata hükmetti. Can Atalay’ın tahliyesi için resmi başvuru yapıldı.

Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararda “Yasama dokunulmazlığı” ve Anayasa’nın “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” ifadelerini içeren 14. maddesi hatırlatıldı.

Can Atalay’ın avukatı Fikret İlkiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne infazın durdurularak milletvekilinin tahliyesine karar verilmesi talebiyle resmi başvuruyu yaptı.

Başvuruda, AYM’nin 25 Ekim tarihli kararının geçen iki gün boyunca yerine getirilmediği ve bu tutumun hukuka aykırı olduğu belirtilirken, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargısal görevinin geciktirildiği ve ‘özgürlüklerle ilgili’ temel insan hakkının ihlal edildiği ifade edildi.

Can Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması talep edildi. 

Başvuruda, “25. Ekim 2023 tarihinden itibaren hukuka aykırı sürdürülen özgürlüğünden yoksun bırakılma halinin sona erdirilerek ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanmasına (Bakınız AYM Genel Kurul kararı) ve hakkındaki tutuklama kararının geri alınarak tahliyesine karar verilmesine, yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesini talep ederim” denildi.

 

 

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir